De herfst is een prachtig seizoen om de bergen in te trekken. De lagerstaande zon zorgt voor een bijzonder licht, terwijl de bossen prachtige herfstkleuren krijgen. Tegelijk is de herfst de tijd van veel mooie herfsttradities in de berglanden. En in de herfst is het vaak een stuk rustiger dan in de drukke zomer en winter.
Genoeg redenen om op herfstvakantie te gaan naar de bergen. Maar dan moet je wel met een paar zaken rekening houden.
Vertrek vroeg
Het wordt weer eerder donker. Dat weet iedereen, maar voor je tochtplanning zijn de kortere dagen wel een factor om rekening mee te houden. In de zomer is het niet zo erg als je wandeltocht wat uitloopt. De zon is nog wel een tijdje op. Maar in de herfst betekent dat, dat je wel eens in het donker thuis kan komen. En zodra de zon weg is, wordt het ook snel koud. Plan je tocht dus zo, dat je voor het donker weer thuis bent, zodat je warm van de zonsondergang kan genieten. Voor de zekerheid een hoofdlamp meenemen tijdens een lange tocht is geen slecht idee. Dan heb je altijd extra licht bij je. Zorg er voor dat de batterijen vol zijn.
Neem warme kleding mee
Deze komt altijd terug, maar wordt in de herfst extra belangrijk: neem voldoende warme kleding mee. In het dal is het nog zomer en wandel je soms nog in je t-shirt, terwijl het hoger al volop winter is. Zo kan je genieten van de zon en van prachtige winterse landschappen. Maar dan moet je je kleding dus op allebei die weertypen aanpassen. Kleed je aan in laagjes, én vergeet een warme muts en handschoenen niet. Ohja, zorg ervoor dat je kleding niet alleen warm is, maar ook waterdicht. De kans op een flinke regenbui is in de herfst nou eenmaal wat groter. Als je laat in het najaar gaat, moet je al rekening houden met sneeuw. Vandaar onze aanrader: gamaschen. Die zijn handig om ervoor te zorgen dat er geen regen van je broek je schoenen inloopt, maar houden ook sneeuw buiten.
Controleer de bergbanen en -hutten
Hoe mooi het weer soms nog is in de herfst, veel kabelbanen en berghutten gaan al in winterslaap. Daardoor kan het al heerlijk rustig zijn in de bergen, maar het kan er ook voor zorgen dat je bergwandeling wat langer wordt. Zorg ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan en controleer kort van te voren of de banen nog wel draaien en of de hutten langs je route nog open zijn, zodat je niet aan het eind van de dag voor een gesloten deur staat. Tijdens de coronacrisis is reserveren zo goed als altijd al verplicht, maar houd ook na het maken van een reservering de vinger aan de pols. Soms sluit een hut of baan eerder, als de weersomstandigheden al slechter worden. Is een hut dicht? Dan moet je het doen met het Winterraum. Let ook daarbij op, want soms moet je van vooraf een sleutel aanvragen, zeker in de coronatijd.
Check het weerbericht
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: check kort voordat je vertrekt nog een keer het weerbericht. Het herfstweer in de bergen kan grillig zijn, de temperatuurverschillen zijn groot. Kijk niet alleen naar de weerberichten voor de periode dat je op stap bent, maar kijk ook naar wat voor weer het de afgelopen tijd is geweest. Als het de voorbije dagen flink geregend heeft, kan dat nog steeds van invloed zijn op de omstandigheden die je tegen gaat komen tijdens je bergtocht.
Let op het pad
Kijk daarbij ook meteen even naar de paden. Wat in de zomer een mooi pad is, kan onder invloed van het herfstweer veranderen in een gladde en glibberige strook. Zeker als je aan de schaduwzijde van de bergen loopt. Geen pretje als dat pad nou net langs een steile en diepe afgrond loopt. Zoek dus bij het plannen van je tocht al zo veel mogelijk informatie op over de paden. Wat kwamen andere wandelaars tegen? Zijn er plekken die een risico met zich meebrengen? Hoe groot is de kans op sneeuw? Is het pad op je normale schoenen uberhaupt nog wel begaanbaar? Misschien ligt er al sneeuw. Dan moet je ook rekening houden dat je normaal zo stevige bergschoenen niet meer voldoende grip geven en moeten er stijgijzers mee.