Als een camper of caravan de hele dag in de brandende zon heeft gestaan, kan het binnen behoorlijk heet en benauwd worden. Veel mensen kunnen tijdens warme nachten de slaap niet vatten. Een airconditioning is daarom een veelgevraagd artikel onder camper- en caravaneigenaars. We onderscheiden twee soorten inbouwairco’s: dakairco en bankairco. Daarnaast is er de relatief nieuwe mobiele airco voor camper en caravan.
Een airco zuigt de warme lucht uit de camper of caravan, koelt en filtert deze en blaast vervolgens weer koude lucht in het voertuig. De airco koelt niet alleen de lucht, maar zorgt er ook voor dat de lucht wordt ontvocht. Dit geeft direct een koeler en frisser gevoel, zelfs zonder koeling.
Er zijn ook airco’s verkrijgbaar die een mogelijkheid tot verwarmen hebben. Vanwege het grote interieur van een camper of caravan zijn deze airco’s vaak niet in staat om het hele interieur te verwarmen en daardoor meer geschikt als bijverwarming in het voor- en naseizoen.
Doordat koude lucht van nature naar beneden valt en warme lucht vanzelf opstijgt, wordt de efficiëntie van de dakairco vergroot. Voor het installeren van een dakairco hoeft geen kostbare kast- of bankruimte opgeofferd te worden. Veel airco’s passen in de standaard dakluik uitsparingen van ± 40 x 40 cm. Tegenwoordig zijn dakairco’s veel compacter, lichter en aerodynamischer dan vroeger. Daardoor wordt de windweerstand verlaagd en verbruikt de airco nog minder brandstof. Nadeel is wel dat u door de opoffering van uw dakluik minder daglicht binnenkrijgt.
Nieuwe dakairco’s zijn veel stiller en efficiënter dan oudere modellen. Toch wordt het geluid dat een dakairco produceert nog vaak als hinderlijk en irritant ervaren. Vooral door de buren op de camping. Houd er rekening mee dat een dakairco vooral buiten de camper of caravan te horen is en probeer de airco’s indien mogelijk ’s nachts uit te zetten om zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor omliggende kampeerplaatsen.
Door trillingen en op en neer gaande bewegingen tijdens het rijden kan een airco grote krachten uitoefenen op het dak. Het dak wordt hierdoor ingedrukt, waardoor er water op het dak blijft staan. Dit kan zelfs lekkages veroorzaken. Door een plaat weerbestendig en niet rottend materiaal, zoals Trespa, ter grootte van de totale afmetingen van de airco tussen de airco en het dak te monteren worden het gewicht en trillingen beter opgevangen en verdeeld. Zo voorkomt u veel toekomstige problemen.
Er zijn twee verschillende soorten inbouwairco’s voor campers en caravans: bankairco en dakairco. Een bankairco wordt door zijn compacte afmetingen in het interieur van de caravan of camper gebouwd. Bij een caravan gebeurt dit vaak in een van de banken. Bij een camper kan de bankairco ook in de garageruimte of soms zelfs tussen de dubbele vloer worden ingebouwd.
Doordat de airco in het interieur wordt gebouwd, blijven de buitenmaten van het voertuig ongewijzigd. Het zwaartepunt wordt verlaagd, wat een gunstige invloed kan hebben op de rijeigenschappen van een caravan. Ook wordt het dak niet extra belast door het gewicht van de airco en het brandstofverbruik niet nadelig verhoogd.
Bij een bankairco hoeft u geen dakraam op te offeren voor montage en blijven de lichtinval en ventilatie ongewijzigd. De plaatsing van de uitstroomopeningen is flexibel en kan vrijwel op iedere plek in de caravan of camper. Dit bepaalt u helemaal zelf.
Naast deze voordelen van een bankairco zijn er wel enkele belangrijke punten waar u rekening mee moet houden bij de montage:
Voordelen:
+ Altijd lekker koel in uw caravan of camper; ook tijdens hete dagen.
+ Betere nachtrust.
+ Voor de camper geldt: tijdens het rijden blijft u wakker en fris.
Nadelen:
– Het gewicht van uw caravan of camper gaat omhoog. Dit is belangrijk i.v.m. het maximaal laadgewicht.
– U raakt (meestal) een dakraam kwijt. Dat scheelt natuurlijk weer aan licht in de caravan of camper.
– Airco’s maken geluid, de een wat meer dan de ander. Dat kan hinder opleveren voor de omgeving.
– Op sommige campings is het ampèrage beperkt. Gebruik van een airco gaat dan niet altijd samen met andere apparaten zoals een koffiezetter of waterkoker.