Als Outdoorspecialist mag een mooi assortiment regenkleding natuurlijk niet ontbreken. Onderweg op de fiets of tijdens het wandelen, kan je namelijk te maken krijgen met een plotse regenbui. Zorg er daarom altijd voor dat je goed voorbereid bent. Bij DE JONG hebben wij ons assortiment regenkleding onlangs flink uitgebreid. Zo koop je hier nu waterdichte kleding van Regatta, Ice Peak, Luhta en Jack Wolfskin. In dit artikel leggen wij jullie meer uit over regenkleding. Zo gaan we dieper in op wat de waterkolom is en hoe het werkt en leggen wij uit naar welke andere dingen je moet kijken bij de aankoop van regenkleding.
Als je op zoek gaat naar regenkleding, is één van de eerste termen die je tegenkomt de “waterkolom”. Maar wat is de waterkolom en hoe werkt het? De waterkolom vertelt je hoeveel millimeter water, per vierkante centimeter stof kan vallen, voordat het doorlekt. Bij een waterkolom van 5.000 mm, kan deze stof 5 meter water aan. Een waterkolom van 5.000 mm beschermt de gebruiker daarmee tegen normale regenbuien. Naast de hoeveelheid water, moet er ook rekening worden gehouden met de druk die op de stof wordt uitgeoefend. Ga jij met je regenbroek bijvoorbeeld op een stoel zitten, dan wordt er meer druk op de stof uitgeoefend en zal het ook sneller doorlekken. Over het algemeen geldt:
Je draagt regenkleding om tijdens een regenbui niet nat te worden van de regen, maar het materiaal van regenkleding moet ook goed kunnen ademen om je zweet te laten ontsnappen. Als regenkleding niet ademt, wordt je niet van buitenaf, maar van binnenuit nat. Om te kunnen ademen moet de waterdichte laag van een regenjas van binnen naar buiten wél transpiratievocht kunnen doorlaten en andersom juist niet. Als de jas een waterdampdoorlaatbaarheid heeft van minimaal 5000 gram/m²/24 uur, dan kun je ervan uitgaan dat deze goed ademend is.
De stof van regenkleding moet dus waterdicht zijn en kunnen ademen. Daarnaast is het belangrijk dat de naden getapet zijn. Is de stof waterdicht, maar zijn de naden niet getapet, dan komt het water via de naden alsnog naar binnen. Daarom moeten de naden aan de binnenkant worden voorzien van een speciale plakstrook/tape. Dit zorgt ervoor dat er ook via de naden geen water binnenkomt!
Extra informatie
Het is alweer een tijdje geleden dat Diana haar wandelavonturen met ons heeft gedeeld. In deze blog komt zij terug met een aanbeveling voor een outdoorjas en legt zij uit waarom deze jas zo geschikt is om in te wandelen. En al helemaal als we het hebben over wandelen in wisselvallig (najaars)weer.
#6 De softshell jas met 1001 mogelijkheden