Wandelsokken zorgen voor een goede vochtregulering en klimaat in wandelschoenen, maar ook voor een betere demping. Dit leidt tot minder irritatie en blaren en zorgt ervoor dat een wandelschoen tot in zijn volle potentie benut wordt. Een “dagelijkse” katoenen sok daarentegen houdt vocht vast, heeft naden die bij wandelingen gaan irriteren en levert juist blaren op. In dit artikel leggen wij uit waarom een goede wandelsok zo belangrijk is voor een zorgeloze wandeling.
Dagelijkse sokken bestaan veelal uit katoen. Katoen neemt vocht op en houdt het vast, waardoor de voeten vochtig blijven en de kans op blaren groot is. Daarnaast hebben dagelijkse sokken naden, die bij wandelingen gaan irriteren en ook voor blaren kunnen zorgen. Ook zijn katoenen sokken niet slijtvast, gaan snel lubberen en hebben daardoor een minder lange levensduur. Tevens zijn katoenen sokken glad, waardoor je gaat schuiven in je schoenen. Wij zeggen daarom altijd bij een wandeling; “Katoen, niet doen!“.
Tegenover een gewone sok, biedt een wandelsok diverse voordelen. Wandelsokken hebben een vochtregulerende werking en bieden een beter klimaat in de wandelschoen. Ze hebben geen voelbare naden en dus geen drukpunten die gaan schuren of irriteren. Door een kleinere maatboog, speciale dames-, heren- en kindermodellen en een speciale linker en rechter sok hebben ze een ook betere pasvorm.
Wandelsokken vullen de ruimte tussen de wandelschoen en de voet goed op, daardoor sluit deze beter aan op je voet, waardoor eventuele wrijving in de schoen voorkomen wordt. Ook hebben wandelsokken een verdikking op plekken waar de meeste druk komt. Dit zorgt voor extra demping, waardoor je nog comfortabeler loopt en het meeste uit je wandelschoenen haalt.
Wandelsokken zijn veelal gemaakt van een combinatie van verschillende synthetische materialen in combinatie met wol. De verschillende materialen hebben verschillende eigenschappen en worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Iedere wandelsok bestaat uit een combinatie van deze materialen, om ervoor te zorgen dat de sok vocht afvoert, goed dempt, je voeten koel of juist warm houdt en onvolkomenheden in de pasvorm van de schoen opvangt.
Wandelsokken zijn beschikbaar in dunne en dikke varianten. Of je een dunne of dikke wandelsok nodig hebt is afhankelijk van het type wandeltocht dat je van plan bent te maken en de weersomstandigheden.
Dikke wandelsokken
Ga je wandelen op zwaarder terrein, dan heb je wandelschoenen nodig die wat stugger zijn. Denk hierbij aan wandelschoenen in de categorieën B, C en D. Omdat de wandelschoenen stugger zijn is er relatief veel wandelsok nodig om de ruimtes in de schoen op te vullen. Ook biedt een dikke wandelsok meer demping, die tijdens een wandeling op zwaar terrein extra comfort biedt. Als laatst zorgt een dikke sok natuurlijk voor meer warmte in de wandelschoen.
Dunne wandelsokken
Dunne wandelsokken zijn geschikt voor de lichtere wandelingen, waarvoor ook lichtere wandelschoenen worden gebruikt. Denk hierbij aan wandelschoenen in de categorie A en A/B. Omdat deze schoenen wat flexibeler zijn, sluiten ze beter aan op je voet, waardoor de wandelsok slechts beperkt nodig is om ruimte op te vullen. Een dunne wandelsok biedt nog steeds genoeg demping, maar minder dan een dikke wandelsok. Als laatst is een dunne sok natuurlijk koeler dan een dikke sok.
Voor veel wandelaars kunnen het terugkerende problemen zijn, blaren of likdoorns en knellende schoenen die toch niet helemaal lekker zitten. Nu kunnen deze problemen voorkomen, of verkleint, worden door de juiste schoenen aan te schaffen en tijd te steken in het uitzoeken van de juiste sokken. Maar ook wanneer hier rekening mee gehouden is, kunnen blaren, likdoorns of drukplekken toch nog gebeuren.
Als eerste oplossing komt er toch bij je op om de pleisters er bij te pakken, of om een zooltje in je schoen te plaatsen om te druk te verlichten. Dit kan op de korte termijn de pijn verlichten maar zal tijdens een lange wandeling de pijn alleen maar vergroten. Om de kans op blaren, knelplekken en verdrukking van je tenen te verkleinen, kan er gekozen worden om Pelgrim wol te gebruiken. Dit wol, gemaakt van Merinowol, helpt het herstellend vermogen van de huid en zal tijdens de zomer een verkoelend effect hebben. De wol zal een buffer vormen, een zogeheten stootbumper, bij drukplekken.
Het gebruiken van Pelgrim wol
De wol kan worden aangebracht op de plek waar je last hebt, of om de tenen gewikkeld worden. Het is belangrijk dat je dit niet te strak doet, de wol zal vanzelf naar de voet vormen. Je sokken kunnen vervolgens makkelijk over de wol aangetrokken worden. Het is dan een kwestie van erop letten dat de wol op de juiste plek blijft zitten voordat je verder kunt gaan met je wandeltocht.
Bij DE JONG hebben wij een uitgebreid aanbod wandelsokken van Falke. Van Falke hebben wij onder andere de TK5, TK 5 short, TK 5 Invisible, TK2 Wool, TK2 Cool, TK 2 Short Cool, Cool Kick en Falke Run. Kom gerust eens langs in onze winkel, wij vertellen er graag meer over en voorzien je van een eerlijk advies.
Bekijk ons assortiment wandelsokken