Rare naam eigenlijk, Pelgrimwol.. Als we de woorden opsplitsen, wat hebben pelgrims en wol dan met elkaar gemeen? Een pelgrim is iemand die ‘voorbij of door de akkers trekt’, iemand die reist naar een heilige plaats. In ieder geval een persoon die een lange afstand wandelt.. En wol, tja, dat kent iedereen wel. Maar wist je dat juist die wol de wandelaar kan redden op zijn lange afstanden?
De meeste wandelaars onder ons kennen het wel.. problemen met blaren of likdoorns, knellende schoenen die toch niet helemaal lekker zitten. En nog veel meer van die typische wandelproblemen waardoor je eigenlijk niet goed verder kunt lopen. Echter wanneer je een klein bolletje van de Pelgrimwol op de probleemplek legt, dan geeft dit voldoende verlichting om je wandeling te kunnen blijven vervolgen.
Om even uit eigen ervaring te spreken. Wanneer ik ongeveer 5 km gewandeld heb, schuift mijn kleine teen onder de naastliggende teen. Dit heeft tot gevolg dat ik mijn eigen kleine teentje verdruk en eigenlijk niet verder meer kan lopen. Bij de podoloog heb ik van alles geprobeerd: prothese, andere zooltjes, pleisters.. niets werkte eigenlijk naar behoren. Tot de podoloog me adviseerde om wol tussen mijn tenen te stoppen. De wol vormt namelijk naar je voet, maar voorkomt dat de tenen onder elkaar schuiven. Ook wanneer je voeten na een langere afstand aanzienlijk opzetten.
Hoe werkt het dan
Neem een klein beetje Pelgrimwol en wikkel deze om de teen of leg een plukje op de plek waar je last hebt. (niet te strak wikkelen, de wol vormt zich vanzelf) Daarna kun je je sok gewoon er overheen trekken. Natuurlijk moet je wel even opletten dat de wol op zijn plek blijft. En lopen maar.
Pelgrimwol is 100 procent Merinowol en door de lanoline ondersteunt het het herstellend vermogen van de huid. En vooral dit laatste is fijn bij een blaar. De wol verwarmt in de winter en verkoelt in de zomer en vormt een zachte buffer, een stootbumper, bij drukplekken.
Bij de Outdoorwinkel van DE JONG kun je, wanneer je nog niet overtuigt bent, ook een klein probeerzakje aanschaffen. Hierin zit een klein beetje wol en een flyer met uitleg. Ik heb altijd een zakje met wol in mijn rugtas. Ook wanneer ik het thuis al heb aangebracht. Op mijn wandelingen heb ik al vaak een ‘plukje’ uitgedeeld, zodat een medewandelaar zijn tocht ook kon volbrengen.. geen pelgrimtocht zonder pelgrimwol.