Het lijkt wel of het steeds vaker voorkomt; wandelaars die klagen over pijn onder de voet, met name in het gebied rondom de hiel. Ken je het gevoel dat je niet goed kunt landen op je hielen? Of heb je ’s ochtends bij het opstaan een stekende pijn onder jouw voeten zodra je de eerste passen hebt gezet?
Het zou maar zo hielspoor kunnen zijn.
Wat is hielspoor?
Hielspoor is een uitgroeisel van botweefsel/verkalking aan het hielbeen in de vorm van een kromme doorn die voor veel problemen kan zorgen.
Peesplaat ontsteking of hielspoor?
Wat is het verschil?
Een veelvoorkomende foute diagnose komt voor wanneer het gaat om een peesplaatontsteking in plaats van hielspoor. Onder onze voet bevindt zich een peesplaat. De peesplaat verbindt ons hielbeen met onze tenen en beschermt de gehele onderzijde van onze voeten. Doordat de peesplaat verbonden is met ons hielbeen lijken de klachten van een peesplaatontsteking erg op de klachten van hielspoor. Een goede diagnose is echter erg belangrijk voor de behandeling.
Hoe weet ik of ik hielspoor heb?
Om hielspoor aan te tonen kan men het beste een echoscopie of röntgenfoto maken. Een echoscopie geeft direct aan of het hielspoor is of niet. Deze echoscopie (vaak veel goedkoper dan een röntgenfoto) kun je laten maken bij een gespecialiseerde sport podoloog met een echoscopie in zijn praktijk of bij een fysiotherapeut.
Zij kunnen over het algemeen vrij eenvoudig constateren of het gaat om hielspoor of een peesplaatontsteking.
Hoe ontstaat hielspoor?
In principe kan iedereen een hielspoor oplopen, maar toch zijn er extra redenen:
1: Een holvoet of platvoet.
2: Bij het snel oprekken van de peesplaat, bijvoorbeeld bij een sprong van te grote hoogte.
3: Standsafwijkingen van de voet, bijvoorbeeld hard(lopen) op onregelmatige ondergrond.
4: Overbelasting.
Mogelijke klachten van hielspoor:
• Pijn onder het hielbeen
• Problemen om lang stil te staan.
• Hielpijn bij het autorijden
Verder ondervindt je veel startpijn, bijvoorbeeld wanneer je ’s morgens opstaat. Het hielspoor heeft namelijk gedurende de nacht hersteltijd gehad, waarbij je het weer irriteert bij belasting. Dit kenmerkt zich door een stekende pijn.
Wat kun je doen om de pijn, veroorzaakt door hielspoor, zoveel mogelijk te verzachten?
1: Zet een paar schoenen of Oofos slippers naast je bed, voor het geval dat je er ’s nachts uit moet, stap dan in je schoenen/Oofos slippers zodat je voeten goed ondersteunt worden.
2: Rek voorzichtig je voet op voordat je uit bed stapt. Dit kun je doen door een handdoek om de bal van je voeten te leggen om dan vervolgens de peesplaat rustig op te rekken.
3: Een goede ondersteunende zool zorgt ervoor dat de peesplaat en met name de aanhechting aan het hielbeen rust krijgt waardoor een beginnende hielspoor kan genezen of niet verder groeit.
4: Shockwave therapie is een vaak succesvolle behandeling voor hielspoorklachten door gebruik te maken van geluidsgolven wordt de verkalking aan het hielbeen afgebroken.
Herken je een van bovenstaande klachten, maak dan een afspraak bij een erkende sportpodoloog.