Hoewel de ene caravan meer geschikt is voor de wintersport dan de andere kan men met alle caravans op wintersport. Alle caravans zijn inmiddels geïsoleerd en ook nagenoeg elke caravan beschikt over een goede kachel. Uiteraard zijn er verschillen, het kan comfortabel en het kan nog comfortabeler. De keerzijde is dat minder comfortabel ook haar charme kan hebben. Lekker knus bij elkaar onder een heerlijke fleece deken heeft ook wel wat. Met deze gedachte gaan mensen niet alleen met een caravan of camper naar de wintersport maar ook gerust met een tent of een vouwwagen. Welke manier van winter kamperen men ook kiest een juiste voorbereiding, afhankelijk van het kampeermiddel, maakt de vakantie vreugde compleet.
Auto en caravan moeten wél goed zijn onderhouden. Met name de accu’s krijgen het zwaar. Geen wonder met alle auto- en caravanlichten aan, ventilatie en verwarming op hoog en ruitenwissers, voor- en achterruitverwarming, radio en andere accessoires als stroomvreter ingeschakeld.
In onze showroom en winkel en met behulp van onderstaande tips helpen wij u graag een handje met winterkamperen.
1. Leeg de watertank, leidingen en boiler en blaas ze voor de zekerheid door (luchtpomp of mond om de kraan).
2. Leeg de eventueel aanwezige spoelwatertank van het toilet en de toilettank.
3. Leg waterleidingen in de caravan voor de winterreis langs de verwarmingsbuizen; bind ze met een touwtje bijeen.
4. Behandel rubbers van deuren tegen vastvriezen; rubberstick, vaseline of siliconenspray.
5. Slotspray neem je mee in je jaszak en niet in de caravan. LET OP! Grafiet is funest voor moderne sloten.
6. In Zuid-Europa gevulde of gekochte gasflessen bevatten doorgaans butaangas. Dat bevriest onder 4 graden Celsius en gaat niet meer in dampgas over. Neem daarom propaangas mee.
7. Ringverwarming is eigenlijk een must, anders blijft de vloer ijskoud. Ringverwarming is eenvoudig uit te breiden naar afgelegen hoeken. Alle mogelijke hulpstukken levert de caravandealer of kijk op www.truma.com.
8. Controleer de werking van het verwarmingssysteem.
9. Plaats uit voorzorg een nieuwe batterij in de kachelontsteking, haal een hittebestendige bij de dealer..
10. Koop één of meerdere verlengstukjes voor de dakschoorsteen.
11. Winterpennen van staal én met een scherpe punt drijft je met een zware stalen hamer door ijs in bevroren grond.
12. Een wintertent biedt (droog)ruimte voor ski’s, schoenen en jassen. Het voorkomt warmteverlies bij geopende deur. Sneeuw glijdt gemakkelijk van het schuine dak.
13. Check of de caravandeur open kan onder het schuine dak van de wintertent.
14. Verwijder afvoerleidingen onder de vloer. Daaraan hecht zich onderweg ijs en sneeuw en op de camping vriest het water er in vast.
15. Ook handig;